UI و UX در طراحی وب سایت
UI و UX در طراحی وب سایت چیست؟
در طراحی سایت دو کلمه UX و UI بسیار استفاده می شود و عنوان شغلی برخی از طراحان وب سایت UX Designer و برخی دیگر UI Designer می باشد.
تفاوت این دو در کجاست که در این مقاله سعی دارم تفاوت بین این دو مورد را به طور کامل برای شما شفاف سازی نمایم.
به صورت بسیار ساده UI که مخفف User Interface design می باشد بخشی از طرح می باشد که زمانی که کاربر در حال رویت وب سایت می باشد آن را مشاهده می نماید و UX که مخفف User Experience design می باشد به تجربه کاربر از رویت وب سایت گفته می بشود.
طراحی یک اصطلاح نسبتا گسترده و مبهم است. وقتی شخصی به شما میگوید که من یک طراح هستم، به روشنی برای شما مشخص نمیشود که فعالیت روزانه او دقیقاً شامل چه کارهایی میشود. ذیل چتر طراحی، وظایف متعددی جای گرفته است که معمولاً هر کدام زمینه های تخصصی ای به حساب می آیند.
طراحی یک مفهوم گسترده است که از صنعت ( مانند خودرو و ساخت و تولید و … ) تا چاپ ( طراحی و چاپ کاغذی، تابلو و …) و فضای فناوری اطللاعات ( نرم افزار ها و رابط های کاربری) گستردگی دارد. با حجوم گسترده تمامی طیف های شغلی و حرفه ای به فضای فناوری اطلاعات، مفاهیمی مانند UX و UI که مخصوص واسط کاربری در صفحات نمایش هستند برای اغلب طراحان نامفهوم می باشد.
UX چیست ؟
User Experience – UX شامل رفتار، حالت و احساست کاربر در مورد استفاده از یک محصول و یا سیستم خاص گفته می شود. تجربه کاربر شامل جنبه های عملی، تجربی، موثر ، معنی دار و جنبه های با ارزش اثر متقابل انسان و کامپیوتر و محصول می باشد، که شامل درک کاربر از جنبه های مختلف سیستم شامل کاربرد، سادگی در استفاده و بهره وری می باشد. بر اساس تعریف ISO عنوان user experience شامل کلیه عواطف، اعتقادات، مزیت ها، پاسخ های فیزیکی و روانی، رفتارها و اجراها قبل از زمان استفاده، در زمان استفاده و بعد از آن اطلاق می گردد.
وظیفه طراح وب سایت چیزی بیش از طراحی محیطی زیبا برای وب سایت شما می باشد که طراح می بایست هیجان و احساسات کاربران شما را در نظر بگیرد و سایت را به گونه ای طراحی نماید تا وب سایت شما ارتباط احساسی برقرار نماید. طراح وب سایت یکی از مهترین اعضای تیم شما می باشد که در صورتی که کار خود را به درستی انجام دهد تاثیر بسیار مثبتی در کسب و کار شما خواهد داشت . مارک زاکربرگ خالق فیس بوک میز طراحان وب سایت خود را نزدیک میز خود قرار داده بود تا بدین وسیله هم کار ایشان را دائما تحت نظر داشته باشد و هم بتواند خط مشی و دیدگاه های خود را دائما به ایشان منتقل نماید تا بدین وسیله طراح با درک بهتر فعالیت وب سایت طراحی های مفهومی تری را ارائه نماید. مهندسان در کار طراحی سایت بخش هایی را پیاده سازی می نمایند که کاربر مشاهده نمی نماید و منطق و اصول کار را پیاده سازی می نمایند حال آنکه طراحان وب سایت رابط کاربری وب سایت را پیاده سازی می نماید.
ux مخفف شده کلمه User Experience می باشد که معنی تحت اللفظی آن “تجربه کاربر” می باشد. در حقیقت طراحان “تجربه کاربر” یا همان UX Designers تمام تلاش خود را میکنند تا بهترین سناریو برای آشنایی یک کاربر با یک محصول و یا خدمات را ایجاد نمایند. از آنجا که این موضوع یک فرمول خاص ندارد و متناسب با سوژه های مورد نظر ممکن است راهکارهای فرآوانی داشته باشد کار زمانبر و دشواری است. یک طراح تجربه کاربر میخواهد مشکلات کاربر را در مواجهه با سوژه مورد نظر خود، چه از نظر کلامی و لغتی، و چه از نظر محل قرار گیری موارد و زیبایی شناختی و … مورد بررسی قرار دهد و در پی حل آن ها برآیند تا به بهترین تجربه کاری کاربر یا همان Best User Experience دست یابد.
-
- محصول نهایی UX :
Wireframes صفحه , storyboards و sitemap
-
- برنامه های کاربردی :
Photoshop, Sketch, Illustrator, Fireworks, InVision
UI چیست ؟
UI که مخفف user interface می باشد در فیلد اثر متقابل ماشین و انسان در صنعت طراحی، فضایی می باشد که اثر متقابل بین انسان و ماشین به وجود می آید. هدف این اثر متقابل اجازه برای عمکلکرد موثر و کنترل ماشین از سمت انسان می باشد، در حالیکه ماشین اطلاعاتی را باز می گرداند که کمک به تصمیم گیری های کاربران می نماید. برخلاف طراحان UX که بر روی حس کلی کار تمرکز می نمایند طراحان UI بر روی نحوه ارائه محصول کار می نمایند. آنها صفحه ای را طراحی می نمایند که کاربر با آن در ارتباط می باشد و تلاش می نمایند UI را در جهت محقق ساختن اهداف طراح UX پیش ببرد. به عنوان مثال ممکن است طراح UI تصمیم بگیرد اسلایدری در بالای صفحه تعبیه نماید و یا دکمه ای برای انجام فرآیند خرید در مکانی از صفحه ایجاد نماید. همچنین طراح UI مسئول ساخت راهنمای استایل منسجم می باشد تا ثبات و یکپارچگی در طراحی دیده شود.
UI مخفف کلمه User Interface میباشد که به صورت تحت اللفطی به “رابط کاربری” معنا میشود. بر خلاف UX که بر احساس کلی کاربر از یک محصول معطوف است، UI به چگونگی صفحه بندی محصول توجه دارد. آنها مسئول طراحی هر صفحه با ابزارها و صورتی هستند که بتواند مسیری که طراح UX طراحی نموده را پیاده سازی و جایگذاری نماید. به عنوان مثال زمانی که یک طراح UI میخواهد یک داشبورد سیستم آمارگیری را پیاده سازی کند، ممکن است تصمیم بگیرد که مهمترین موضوع صفحه را در بالای صفحه قرار دهد، و یا آن را در نوار کناری صفحه و یا با طراحی یک دکمه آن را به گونه ای که به تجربه مشاهده ای کاربر و کلیت طرح کمک نماید نمایش بدهد.
همنچین طراحان UI معمولاً وظیفه یکپارچگی سبک طراحی در کل روند محصول را نیز بر عهده دارند، به صورتی که به صورت شهودی، نوع چینش و محتوای صفحات با یکدیگر همخوانی داشته باشد و همچنین زبان طراحی مورد استفاده سازگاری خودش را در تمامی روند ها و صفحات محصول حفظ نماید. حفظ این ثبات در نمایش المان ها، نمایش خطاها و سبک طراحی ضروری می باشد.
-
- محصول نهایی UI :
طراحی رابط کاربری نهایی
-
- برنامه های کاربردی :
Photoshop, Sketch, Illustrator, Fireworks
به صورت کلی باید گفت که مرز بین UI و UX در بیشتر موارد مبهم است و در بسیاری از موارد شرکت ها این نقش را ادغام میکنند و به یک شخص و یا گروه کاری واگذار میکنند.
تفاوت بین UI و UX
UI و UX مخفف هایی هستند که معمولا توسط افراد مبتدی به صورت اشتباه مورد استفاده قرار می گیرند. آنها کاملا معناهایی متفاوتی دارند که معمولا توسط افرادی که معناهای آن را نمی دانند به جای یکدیگر استفاده می شوند در صورتی که تقاوت این دو بسیار واضح می باشد.
UI مخفف User Interface می باشد که در صنعت نرم افزار به هر چیزی که در صفحه نمایش داده می شود گفته می شود که شامل تصاویر، متن ها، دیاگرام ها، ماژولها، جداول ، ویدئوها و همچنین رنگ ، سایر و مکان آن ها می باشد.
UX مخفف User Experience می باشد که بسیار وسیع تر از UI می باشد و به تجربه و احساس کاربر زمانی که از محصول شما استفاده می نمایند گفته می شود. به عنوان مثال زمانی که شما از سایت رایان طبیب محصولی را سفارش می دهید و آن بسیار سریع تحویل شما می گردد به این معناست که UX خوبی وجود داشته است.
در حقیقت کل یک محصول UX می باشد و و هر بخش از آن UI نامیده می شود. UI در حقیقت سیستمی می باشد که انسان از طریق آن با ماشین در ارتباط می باشد و شامل کامپوننت های فیزیکی و نرم افزاری می باشد.
تفاوت UI یا UX در طراحی سایت چیست : توجه داشته باشید که اگر کسی به شما این حرف را می زند که من طراح وب سایتم شما نمی دانید که در زیر نظر گروه وظیفه این فرد چیست همان طور که می دانید طراحی یک مفهوم گسترده است که از سیستم های مختلف مانند صنعت تا چاپ و فناوری گسترده است .در طراحی سایت مفاهیمی مانند UX و UI که مخصوص واسط کاربری می باشد که این دو مفهوم برای خیلی از طراحان وب سایت روشن نیست.در زیر به دو مفهوم تفاوت UI و UX در طراحی سایت را توضیح می دهم.
تعاریف و تفاوت UI و UX در طراحی سایت
تعریف UX
UX مخفف شده user experience است که به معنی تجربه ی کاربر می باشد. خوب اکثر طراحان وب سایت وقتی اقدام به طراحی سایت می کنند تمام تلاش خود را روی UX متمرکز می کنند و برای این کار سناریو های متفاوت و بهتری را برای آشنایی کاربر با محصول و یا خدمات وب سایت را ایجاد می کنند .توجه داشته باشید که این پروسه یک کار زمان بر است که هیچ نوع فرمول خاصی ندارد.و بر اساس سوژه ها و انواع خاص وب سایت ها راهکارهای فراوانی دارد. برای انتخاب یک راهکار خوب و مناسب طراح سایت باید تجربه ی یک کاربر را داشته باشد تا بتواند به بهترین تجربه کاری کاربر best user experience دست پیدا کند.
تعریف UI
UI مخفف شده ی User Interface است و به معنی رابط کاربری می باشد. UI بر خلاف UX که بر احساس کلی کاربر متمرکز است ، به چگونگی صفحه بندی محصول توجه دارد. طراحی که بر اساس UI طراحی سایت می کند و باید با استفاده از ابزارها مسیری که طراح UX ارائه نموده است را پیاده سازی نماید. و در برخی از موارد نیز خود بر اساس تجربه ی کاریش تصمیم می گیرد مثلا موضوع مهم را در بالای صفحه قرار دهد یا اینکه آن را در نوا کناری صفحه و …
یکی دیگر از وظایف طراح UI این است که یکپارچگی سبک طراحی در کل روند طراحی سایت را بر عهده دارند. به صورتی که باید دقت داشته باشد که نوع چینش و محتوای صفحات با یکدیگر هم خوانی داشته باشد و هم چنین در کل روند(صفحات محصول) پروژه باید زبان طراحی سازگاری خودش را حفظ نماید که برای نمایش المان ها ، خطاها و سبک طراحی ضروری می باشد.
در کل تفاوت UI و UX در طراحی سایت برای مشتری پوشیده است و بیشتر شرکت های طراحی سایت این دو مورد در هم ادغام می شود و پروژه را به دست یک فرد یا یک گروه می دهند . که بهتر است روی هر دو افراد جداگانه ای فعالیت داشته باشند تا یک وب سایت منسجم و عالی به مشتری تحویل داده شود.
در پایان
امروزه طراحانی وجود دارند که هر دو تخصص UX و UI را در کنار هم دارند و این طراحان برای پیاده سازی قالب های وب سایت هر دو نقش را بر عهده می گیرند و البته دستمزد آنها معمولا از طراحان تک تخصص بالاتر می باشد. البته این دو کاملا با هم در ارتباط بسیار نزدیک هستند و البته ما عقیده داریم بدون دانش در هر دو فیلد متخصص طراحی بودن ممکن نیست و آنها برای اهداف بزرگتری به هم ترکیب شده اند که این هدف همانا جذب کاربران به محصولات شما و رساندن اطلاعات مورد نظر شما به ایشان می باشد. البته شما می توانید وب سایتی داشته باشید که که ظاهری بسیار خاص و خیره کننده داشته باشد اما عملکرد بسیار ضعیفی داشته باشد که این را UX بد و UI خوب می نامند و همچنین بلعکس می توانید وب سایتی داشته باشید که ظاهر و حس ضعیفی داشته باشد ولی بسیار مورد پسند کاربر باشد که این مورد را UX خوب و UI بد می نامند. بنابراین برای آنکه طراحی اثر بخشی لازم را داشته باشد UI و UX می بایست در امتداد هم در نظر گرفته شوند و طراحی وب سایت می بایست پس از طراحی قالب طراحی شده را توسط رنج های مختلف کاربران تست نماید.